Duurzaamheid

Duurzaam en Duurzaam Ondernemen
 

Duurzaamheid is al lang een belangrijk onderwerp in het bedrijfsleven. Waar vroeger niet veel werd gekeken naar duurzaamheid in een bedrijf is het tegenwoordig een hot topic. Er is waarschijnlijk geen markt of bedrijf meer waar er niet, op wat voor dan manier dan ook, over Sustainability wordt nagedacht. Ook Altrif Label hecht zeer veel waarde aan een duurzame omgeving. Binnen onze organisatie zijn wij dagelijks op zoek naar een goede balans tussen de bekende 3 p's - People, Planet, Profit. Hier leest u meer over hoe wij als drukkerij op een zo'n ecologisch mogelijk manier ondernemen. Enkele voorbeelden hiervan zijn onze certificaten (ISO), recycling (RafCycle) en energie gebruik (Full-LED). Eveneens overtuigen wij vaak klanten van onze capaciteiten door middel van onze duurzame oplossingen. Dus niet alleen als bedrijf maar ook ons product is zo eco mogelijk. Zo zien wij ook dat er vanuit de markt en onze klanten een duidelijk vraag is naar duurzame oplossingen voor hun verpakkingsvragen. 

People

Duurzaam ondernemen is ook terug te zien in onze ethische normen en waarden naar ons personeel toe. Wij willen een goede werkgever zijn en onze medewerkers een prettige werkplek bieden. Want wat is er nu beter dan wanneer al je personeel met plezier naar zijn of haar werk gaat. Om het personeel zo goed mogelijk te ondersteunen bieden wij periodieke: evaluatiegesprekken, ontwikkelingsmogelijkheden, opleidingen (intern & extern), personeelsactiviteiten en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Binnen ons bedrijf hebben wij ook een Ondernemers Raad welke als doel heeft de belangen van de werknemers te vertegenwoordigen. Alles met als doel mensen voor langer tijd aan ons bedrijf te binden en een stabiel personeelsbestand te houden.

 

duurzaamheidheid - people.jpg

 

Planet

Daarnaast scheiden wij al jaren in onze organisatie bijna al ons afval en is ons gehele bedrijf voorzien van LED verlichting. Lees hier meer over in ons 100% LED artikel. Op productie gebied gaan wij nauwkeurig om met onze inkten en inkt-containers. Zo kunnen wij onze lege inkcontainers terug inleveren bij onze leveranciers. 

 

Duurzaam - Planet.jpg

Profit

Altrif sponsort al langer tijd verschillende goede doelen om op die manier haar steentje bij te dragen aan de minder bedeelde in de wereld. Zo is er jaren lang spullen (kleding, meubels etc.) ingezameld voor scholen in Oekraïne. Hierop volgende heeft onze originele oprichter, Free Doomen, gezorgd voor huisvestiging met de stichting Homico. Deze stichting biedt hulp door middel van de verkoop van tweedehands spullen in Bosschenhoofd. De winst van deze verkopen wordt geïnvesteerd in de stichting. Recentelijk doneerde wij aan een andere non-profit organisatie - de Linda Foundation. Deze organisatie zet zich in voor kansarme kinderen in Nederland. 

 

 

Duurzaam - Profit.png

Duurzame Projecten & Certificaten

 

Verlichting 

Om de natuur nog meer te sparen is Altrif over gegaan op 100% LED verlichting. Alleen nog maar duurzame lampen bij ons. Voor een drukkerij is verlichting van vitaal belang om goed drukwerk te kunnen leveren. De kleuren moeten immers perfect kloppen. Gelukkig is er geen verlies aan drukkwaliteit en kregen wij volledig duurzame verlichting.


 

duurzame-verlichting.jpg

 

Inkten

Misschien zijn onze inkten wel een van de belangrijkste onderdelen in de drukkerij. Om duurzaamheid te combineren worden al onze inkten dusdanig verwerkt zodat er geen schade is aan het milieu. Zo heeft HP een Take-Back actie voor alle inkt-containers en zijn de Xeikon inkten zelf volledig biologisch. Daarnaast worden productie vloeistoffen als oliën eveneens opgehaald en centraal verwerkt. Deze producten worden daarna zoveel mogelijk opnieuw verwerkt.  

Duurzame Inkten.jpg

Afvalverwerking

Bij Altrif wordt bijna al het afval centraal verzameld en op een juiste manier verwerkt. Wij gooien letterlijk bijna niks zelf weg. Van plastic verpakkingen tot drukpapier van productie, en van versleten machine onderdelen tot productie stoffen. Juist omdat wij een productiebedrijf zijn staat afval verwerking hoog op de prioriteiten lijst. Door samenwerking met meerdere partijen zorgen wij ervoor dat veel afval van ons weer opnieuw verwerkt kan worden. 

        jumbotron-papier-afval.jpg

RafCycle

Met het RafCycle programma recyclen wij al ons backing materiaal waarop wij printen. Dit meestal papieren materiaal wordt grotendeels verwerkt tot nieuwe grondstof voor productie. Vaak is dit bij drukkerijen de grootste afvalstroom omdat het onze corebusines betreft, etiketten drukken.

 

 

                 

 

Wat brengt de toekomst? 

Wij zijn al jaren bezig om ons bedrijf zo duurzaam mogelijk te krijgen. Er zijn al goede stappen gezet en mooie peilpalen behaald. Maar dat betekend zeker niet dat Altrif nu stil zit. Wij zijn continue bezig om verder te ontwikkelen. Periodiek schrijven wij ook over duurzame projecten binnen ons bedrijf.

Benieuwd naar eerdere berichten omtrent sustainability van ons?