Colour Management

Het belang van kleur bij uw etiket

Kleurresultaat bij het Printen

Iedereen heeft wel eens de ervaring gehad dat hij iets uitprint op een kleurenprinter en dat het beoogde resultaat qua kleur niet hetgeen is wat men verwacht. In de ideale situatie zou er een exacte reproductie plaatsvinden van kleuren van het origineel (bijvoorbeeld een digitale foto) naar het gewenste doel (bijvoorbeeld een afdruk van een label), de praktijk is echter anders. Waar het bij colour management om gaat is dat je de foto zoals je die op je scherm ziet er net zo uit komt te zien bij het afdrukken. Ieder apparaat dat je gebruikt heeft een zogenaamd colour profile (kleurenprofiel) en zoals je begrijpt zijn die zelden of nooit identiek aan elkaar. Het resultaat op je scherm is dan ook anders dan de uiteindelijke afdruk en daarom moet er dus afstemming plaats vinden. Dit proces noemen we colour management.
 

Definitie: de moeite en inspanningen die de drukkerij moet doen om het grafische resultaat in overeenstemming te krijgen met de verwachtingen van de klant.

Altrif Label en Colour Management

Voor een drukkerij als Altrif Label is het van vitaal belang om een goed colour management systeem te hebben. Immers wordt van onze klanten verwacht dat wij het aangeleverde artwork zo mooi mogelijk op een etiket krijgen. De klant steekt vaak veel moeite in het ontwerp en kleurgebruik van het etiket. Dan is het des te belangrijk dat dit ontwerp (i.e. artwork) goed op het product terecht komt. Door middel van verschillende kleurenprofielen per machine proberen wij dit proces zo goed mogelijk in goede banen te leiden. Met ons colour management systeem zorgen wij ervoor dat uw drukwerk zo goed mogelijk lijkt op hetgeen u ons stuurt. Hierbij volgen wij de bekende ISO 12647-2 2004 (E) norm.

Soms komt het ook voor dat een klant of prospect helemaal nog geen logo of ontwerp heeft. Zij vragen dan aan ons om artwork voor hen op te maken. Hiermee assisteren wij dus écht in het hele proces van A tot Z. Wij maken het grafische werk voor het etiket en sturen deze voor het drukken ter controle naar de klant. Daarna produceren wij de gewenste etiketten op rol.

 

Kleurgebruik bij Colour Management

De kleuren van een etiket kunnen met verschillende methodes worden geproduceerd. Bij drukwerk door drukkerijen wordt gebruik gemaakt van CMYK en PMS kleuren. Conventionele drukmethoden gebruiken de beschikbare inkten uit de bekende pantone (PMS) kleurenwaaier en bouwen hier uw etiket laag voor laag mee op. Digitale productie simuleert de standaard PMS kleuren door middel van het CMYK profiel. Een etiket is grotendeels opgebouwd met deze vier kleuren. Mocht een bepaalde PMS kleur niet behaald worden met deze vier kleuren dan kunnen er extra kleuren worden toegevoegd. Bijvoorbeeld oranje, violet en groen (CMYK-OVG). Dit wordt ook wel indichroom en hexagroom genoemd. Hoe meer kleuren worden toegevoegd hoe hoger het kleurbereik wordt. Beide methoden hebben voor en nadelen ten opzichte van elkaar. Maar bij beide methoden staat optimaal kleurresultaat centraal.

Bij Altrif hebben wij ook altijd de voorkeur dat een klant ons het artwork voor digitaal drukwerk toestuurt met de originele PMS kleuren. Wij maken dan graag de transitie naar digitaal kleurgebruik. Zo weten we zeker dat er geen fouten worden gemaakt in de kleurselectie.  

 

Kleurprofielen en ISO Normering

Een belangrijk onderdeel in het proces van colour management zijn kleurprofielen. Kleurprofielen geven het bereik per kleur aan dat behaald kan worden. Een profiel wat elke kleur voor 100% bereikt, als in elke kleur die er bestaat, bestaat niet. Als drukker is het altijd zoeken naar hoe je zo goed mogelijk de gewenste kleur kan bereiken en hoe je deze opbouwt. In de markt bestaat er een internationale standaard voor kleurbereik, namelijk de ISO normering. Als een drukker volgens deze norm produceert bent u als klant verzekerd van optimaal drukresultaat van hoge standaard.

Wilt u meer weten over colour management of over hoe Altrif Label met Colour Management omgaat? Neem contact met ons op.