Een zelfklevend etiket, waar bestaat dat eigenlijk uit?

Het Zelfklevend Etiket

Overal om ons heen zien we zelfklevende etiketten in allerlei soorten en vormen voorbij komen. Onopgemerkt komt u dit etiket vaker tegen dan u denkt. Wanneer u boodschappen doet in de supermarkt, wanneer u tankt bij de benzinepomp bij u in de buurt en in veel gevallen ook op uw werkplek (de etiketten op uw pc, machine of gereedschap).  Heeft u enig idee waar een zelfklevend etiket nu eigenlijk uit bestaat? In dit blogartikel geef ik u meer inzicht waar het zelfklevend etiket nu precies uit bestaat.

Release liner

De release liner vormt de basis van elk etiket. Simpel gezegd is dit het papier of kunststof materiaal waar alles aan vast zit. In de volksmond wordt dit ook wel het backing materiaal genoemd. De release liner vindt u in zeer veel verschillende type materialen, denk hierbij aan bijvoorbeeld aan release liners van papier, kunststof PE, kunststof PP, thermisch etc. Zelfs binnen een van deze categorieën bestaan er nog zeel veel verschillende release liners. Afhankelijk van wat de exacte specificaties van het zelfklevend etiket dienen te zijn maakt u een keuze welke release liner voor u het meest geschikt is. Uiteraard kunnen wij u ook van advies op maat voorzien als u niet precies weet welke release liner u dient te hebben.

Release coating   

Een onmisbaar element wanneer u met zelfklevende etiketten op rol werkt. Er is niets vervelender dan wanneer u uw etiketten ontvangt en deze muurvast geplakt zitten aan de release liner. De oorzaak, er is geen coating aangebracht op de release liner. De release coating zorgt er namelijk voor dat het zelfklevend etiket gemakkelijk te verwijderen is van de release liner zodat u het etiket gemakkelijk op de gewenste bestemming kunt bevestigen. Zeer sporadisch kan het voorkomen dat slechts enkele plekken op het etiket niet loskomen van de release liner. Het zelfklevend etiket scheurt dan op het moment dat het deels loskomt. Dit noemt men ook wel sillicone spots. De release coating is dan niet over het volledige oppervlak van de release liner aangebracht.

Zie onderstaande afbeelding voor een visualisatie van een zelfklevend etiket

 

Belijming

Adhesive (zelfklevend) spreekt voor zich, dit is de belijming waardoor het zelfklevend etiket kleeft. Net als de release liner is ook de adhesive in vele verschillende soorten beschikbaar. Immers de ene adhesive hecht beter op een bepaalde ondergrond dan de andere. Om de juiste belijming te kunnen bepalen is het daarom goed om te weten op welk type ondergrond het zelfklevend etiket wordt bevestigd. Maar ook zaken als condities voor, tijdens en na het etiketteren spelen een grote rol. Krijgt het etiket te maken met bijvoorbeeld vocht, kou of hitte? Uiteraard kunnen wij u van advies op maat voorzien mocht u niet precies weten welke adhesive voor uw etiket het meest geschikt is.

Matrix

De matrix is niets meer dan het afvalrandje wat wel meebedrukt wordt maar achterblijft op de release liner. In de volksmond wordt dit ook wel overlap genoemd. In nagenoeg alle gevallen leveren drukkerijen de bedrukte etiketten schoon. Dit betekend dat de matrix al bij de drukker verwijderd wordt. Uiteraard is het mogelijk, indien u dat wenst om de matrix meegeleverd te krijgen. De reden dat een matrix is bedrukt komt vanwege de tolerantie in het stansmes. Wanneer er exact bedrukt zou worden is het mogelijk dat er een wit randje van de stans op het etiket zichtbaar is. Om dit te voorkomen is de matrix ook bedrukt.

Face material        

Face material, ook wel front materiaal genoemd is het gedeelte waarop de daadwerkelijke bedrukking plaatsvindt. Uw logo, afbeelding en productinformatie ziet u allemaal terug op het front materiaal. Ook de afwerking zoals een vernis, laminaat of perforatie worden hierop verwerkt.

Samenvattend

Combineer alle bovenstaande elementen met elkaar en u heeft het zelfklevend etiket zoals u het elke dag in de supermarkt, tankstation of op uw werkplek tegenkomt. Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit blog dan staan wij graag voor u klaar om deze te beantwoorden. Onze adviseurs adviseren onze klanten al ruim 30 jaar op het gebied van zelfklevende etiketten in allerlei soorten, maten en toepassingen. Bent u benieuwd of uw etiketten op rol ook op de juiste manier zijn opgebouwd? Neem gerust contact met ons op of bekijk direct al onze etiketten.

 

Michael Janssens | Altrif Label b.v.    

Meer lezen?