Materiaal: papier of kunststof etiketten? De verschillen uitgelegd.

Materialen voor Etiketten

Als het gaat over materialen op een etiket dan gaat het over een samenstelling van diverse elementen. Een etiket bestaat uit verschillende componenten zoals: het face materiaal, de belijming en de backing. De wijze waarop een zelfklevend etiket precies is opgebouwd is uitgelegd in een eerder artikel (Een zelfklevend etiket, waar bestaat dat eigenlijk uit). In dit blog krijgt u meer informatie over de verschillende mogelijkheden in face materialen. Dit is het deel waarop gedrukt wordt en dus het visitekaartje van uw product. Het face materiaal zorgt ervoor dat uw product opvalt tussen de andere artikelen in het schap. 

Papieren vs. kunststof etiketten

Als er wordt gekeken naar het face materiaal is er onderscheid te vinden in twee hoofdgroepen materialen. Het materiaal wat geschikt is voor de bedrukking kan namelijk van papier of kunststof (filmic) zijn. Deze twee hoofdgroepen zijn ook weer verder onder te verdelen. Hieronder is een overzicht weergegeven.

papier-vs-kunststof-etiketten.png

Papieren etiketten: Weinig kosten, veel mogelijkheden

Papier kan een hele mooie uitstraling geven aan uw etiket. Er zijn ondenkbare aantallen variaties mogelijk, ook zonder al teveel kosten te maken. Het voordeel van papier is dat er veel mogelijkheden zijn voor uw etiket. Nadelig is het feit dat papier slecht tegen vocht kan en relatief snel kan scheuren. Dit t.o.v. een kunststof face materiaal. Om het etiket te weren tegen vocht, kan er een zogenaamde ‘Wet-Strength’ range aangebracht worden. Deze is ook toepasbaar op de vele variaties. Als u denkt dit nodig te hebben, geef het dan duidelijk aan bij uw aanvraag! Uiteraard is direct vlamcontact ook schadelijk voor papier, maar het kan qua hitte vrij veel hebben. We raden wel aan om altijd, bij extreme omstandigheden, het materiaal te testen. Zo wordt voorkomen dat een etiket ongeschikt voor u is en dat u niet voor verrassingen komt te staan. Wij zullen u hiermee helpen, door het gratis leveren van testimonials. Zo kunt u het materiaal testen.

Zoals in het overzicht is te zien, wordt papier onderverdeeld in twee soorten; Coated en Un-coated. Coated materialen geven meer glans aan het etiket. Dit geeft een halfglans of een hoogglans. Un-coated materialen geven vaak een matte uitstraling aan uw etiket. Onderstaand heb ik de specifieke voor- en nadelen van een papieren etiket nog eens op een rij gezet.


Papier

Plusteken   In verhouding t.o.v. kunststof face materiaal is papier goedkoper
Plusteken   Papier is in zeer veel variaties beschikbaar 
Plusteken   Papieren face materiaal staat garant voor een hele mooie uitstraling van uw etiket

Minteken   Papier kan slecht tegen vocht t.o.v. kunststof materiaal
minteken   Papier scheurt sneller dan een kunststof materiaal
minteken   Papier kan niet tegen vlamcontact

 

papier-uitstraling-etiketten-drukken.png

 

Kunststof etiketten: De beste oplossing voor moeilijke oppervlaktes

De synthetische producten kenmerken zich doordat deze bij uitstek geschikt zijn om op allerlei moeilijke oppervlaktes te laten hechten. Dit komt veelal door het feit dat men deze producten een stuk dunner kan maken dan men met papier kan. Synthetische producten zijn bij uitstek geschikt om in de ‘Household Care”, “Cosmetic” en “Industrial” branche te gebruiken. Andere algemene kenmerken van kunststoffen producten zijn bij uitstek vuilafstotend, vochtbestendig, zeewater bestendig en over een goede UV weerbarbaarheid beschikt. De uiteindelijke keuze van het beste materiaal heeft onder meer te maken met budget en eisen welke aan het materiaal gesteld worden.

Net zoals bij papier, kan ook het synthetisch materiaal verdeeld worden in 3 soorten; PE, PP en PET. Iedere soort heeft zo zijn specifieke voor- en nadelen. Deze worden even kort op een rijtje zetten

PE- Polyethyleen

plusteken   Flexibel
plusteken   Relatief goedkoop
minteken   Kan slecht tegen hoge temperaturen <60°C (smeltpunt is ± 100 °C)
minteken   Is vrij dik min. 85 µm

 

PP- Polypropyleen

   Kan goed tegen hoge temperaturen < 80 °C (Smeltpunt is ± 140 °C)
   Is dun te krijgen tot 20 µm in transparant, 40 µm in de witte variant.
   Materiaal leent zich bij uitstek voor meerlaags labels
   Vrij stug
   Kan slecht krimp en rek ondervangen waardoor etiket kan gaan opkrullen aan de randen. De technische term daarvoor is
        vlinderen.

 

PET- Polyethyleentereftalaat

   Kan zeer goed tegen extreme temperaturen  < 140 °C (Smeltpunt is ± 220 °C)
   Is zeer dun te verkrijgen 12 µm in transparante vorm.
   Scheurt heel moeilijk.
   Is een duurder product als je het vergelijkt met de andere kunststof face materialen.

 

papier-etiketten-laten-drukken-uitstraling.png

 

Dit is in het kort een opsomming van materialen, ik kan hier een heel boekwerk over schrijven. (Toegegeven de verleiding is groot.) Altrif label is sterk in het zoeken naar oplossingen welke voor u werken. Wij werken dan ook zeer nauw samen met de grootste leveranciers van zelfklevende artikelen. Schroom daarom niet om het te vragen, er is namelijk van alles mogelijk. 

 

André Vijfwinkel | Purchase Manager | Altrif Label b.v.      

Meer lezen?