Een Printlint

Dé combinatie met blanco etiketten

Printlinten en Etiketten

Etiketten zijn er in vele soorten en maten. Nadat een etiket is gedrukt moet deze vaak nog worden “ingeprint” met bepaalde productspecifieke informatie. Denk hierbij aan een THT-datum of een barcode. Dit inprinten gebeurt door middel van printlinten. Printlinten zijn er in vele verschillende soorten en maten. Lees hieronder meer over printlinten en waar u rekening mee dient te houden.

linten-print-collectie.jpg

Meer informatie over printlinten

Printlinten zijn linten die in combinatie met een printer worden gebruikt om etiketten van een afdruk te voorzien. De specifieke informatie die op een etiket geprint  moet worden kan van alles zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn: ingrediënten, artikelomschrijvingen, houdbaarheidsdata, barcodes, symbolen en logo’s (zwart). Meestal wordt er met zwarte printlinten geprint, maar er zijn zeker ook gekleurde linten beschikbaar (b.v. rood, goud en blauw) voor als u in kleur op uw etiket wilt printen.

Qua toepasbaarheid worden printlinten voornamelijk gebruikt in combinatie met blanco etiketten. Dit zijn onbedrukte etiketten in elke vorm en afmeting denkbaar met varia aan toepassingen (van adresstickers tot voorraadetiketten). Het is naast het printen met kleurlinten ook mogelijk om bedrukte etiketten te printen. Dan krijgt u dus een afdruk op een bedrukt (of onbedrukt) deel van uw etiket. Dit proces is anders dan printen op blanco etiketten, maar zeker mogelijk. Wij kunnen dit proces vergemakkelijken door bijvoorbeeld het aanbrengen van speciale printvernis. Vertel vooraf dan ook zeker wat uw bedoelingen zijn met het etiket als u printlinten nodig heeft.
 

Hoe werkt inprinten?

Een printlint, ook wel een carbon lint genoemd, bestaat uit verschillende lagen, o.a. een inktlaag. Door middel van hitte uit een printer wordt het printlint als het ware gesmolten op het etiket en komt er een afdruk. De geprinte inkt is gelijk droog en het etiket is klaar voor gebruik. Printlinten kunnen wel maar één keer gebruikt worden.

Printers zijn er in verschillende merken waaronder: Zebra, Toshiba en Honeywell/Datamax. Deze printers hebben instellingen voor een optimale afdruk. Denk hierbij aan de printsnelheid en de temperatuur. U kunt als gebruiker hiermee spelen voor een optimaal printresultaat. De daadwerkelijke informatie die gedrukt moet worden wordt ingegeven in een programma wat correspondeert met de printer. Om uw etiket succesvol in te printen heeft u dus het volgende nodig: etiketten, een printer en printlinten.
 

printlint-zwart-800x800.pngprintlint-kleur-800x800.png

Type printlinten

Thermotransfer linten, nog een benaming voor printlinten, zijn er in vele soorten en maten. Belangrijk voor het juiste type lint is het materiaal van het etiket waar op gedrukt moet worden. Altrif Label verkoopt alleen A-kwaliteit linten voor een optimale afdruk. Deze linten geven een kwalitatief goede afdruk (continuïteit van de afdruk is natuurlijk belangrijk) en verminderen de kans op slijtage aan de printkoppen.

Kijkende naar de drie type linten die het meest voorkomen, onderscheiden we deze aan de hand van de materialen waar zij voor gebruikt gaan worden.

  • Wax linten – geschikt voor mat papier
  • Wax/Hars linten – geschikt voor gecoat papier en matte kunststoffen
  • Hars linten – geschikt voor gecoate kunststoffen.


Naast het gebruikte materiaal moet er ook gekeken worden naar de printer. Indien u nog geen printer heeft staan is dit nog niet relevant. Mocht dat wel zo zijn moeten wij als drukkerij dat zeker weten. Verschillende printers hebben verschillende technologieën van aanbrengen. Zonder in teveel detail te treden onderscheiden we near edge printers en flat head printers. Wij kunnen u adviseren welk lint voor u geschikt is aan de hand van uw printer en uw etiket.
 

Thermo transfer of thermo direct

Een andere methode van inprinten is thermo direct printen. Hier wordt geen gebruik gemaakt van een printlint. Deze techniek werkt op basis van hitte en geeft eveneens een afdruk op een etiket. Let wel, de afdruk met deze methode is korter leesbaar dan met thermo transfer linten (denk hierbij aan weken). Wilt u gegarandeerd een afdruk voor een langere periode (maanden of jaren) gebruik dan zeker een printlint. Indien u thermo direct wilt printen is materiaalkeuze bij uw leverancier belangrijk gezien u speciaal thermische etikettenmateriaal nodig heeft. Printers kunnen zowel thermo direct als thermo transfer printen. Altrif Label kan u eveneens helpen met thermo direct inprinten.

Samenvattend

Er is geen specifiek segment of markt waar inprinten en printlinten extra veel voorkomen. Letterlijk elk type bedrijf maakt hier gebruik van. Van de bakker op de hoek met honderden etiketten, tot een grote handelsonderneming met miljoenen etiketten. De opties zijn zeer breed kijkende naar het materiaal en het formaat van het etiket, de printer en de toepassing.

Vertel ons wat u zoekt en wij vertellen u wat u nodig heeft. Met maar een paar vragen kunnen wij u van een goed advies voorzien.

Contact met Altrif Label

Productpagina printlinten

Meer productspecifieke informatie over printlinten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een advies over printlinten voor uw etiketten. 

printlint-totaal-800x800.png

Naar de productpagina >>

Download productsheet

Ga naar onze downloadpagina en download alle informatie over printlinten. Naast printlinten vindt u er brochures over all onze etiketten. 

 

download-product-sheet-stock-foto.jpg

 


Naar de downloadpagina >>

Mogelijk ook interessant: 

 

Een blanco etiket is een etiket zonder enige vorm van bedrukking. Blanco etiketten zijn prima te beschrijven of te verwerken.

Meer informatie

Diversiteit, snelle levertijden en creatieve oplossingen zijn de kernwoorden voor de drankensector. De afgelopen maand heeft Altrif Label kennis mogen maken met 3 zeer bijzondere spelers in deze markt namelijk: Brouwerij Kees, Goodsack Gin en Stadsbrouwerij Radboud!

Volgende