Zelfklevende Etiketten, Labels of Stickers op rol: Wat kost dat nou eigenlijk?

Kosten Etiketten/Labels/Stickers op rol

Hoe duur zijn zelfklevende etiketten op rol? Of wat gaat de prijs worden als ik etiketten , labels of stickers wil bestellen? Dit is bijna altijd de eerste vraag die een potentiële klant stelt wanneer hij op zoek is naar een leverancier voor zelfklevende etiketten, labels of stickers.  Het probleem bij het beantwoorden van deze vraag is dat een etiket, in veel gevallen, een op maat gemaakte oplossing is. Er zijn zoveel verschillende opties mogelijk en dit maakt het lastig om te zeggen ‘’dit is wat uw zelfklevende etiketten op rol kosten’’. Desalniettemin ga ik mijn best doen om meer informatie te geven over de kostenverdeling wanneer we een etiket calculeren.

Het materiaal (de drager) van de etiketten / stickers op rol      

De keuze van het materiaal, ook wel drager, is direct de meest invloedrijke factor op de prijs. Uit eerdere berekeningen blijkt dat de drager gemiddeld tussen de 40% en 50% bedraagt van de kosten van het uiteindelijke etiket. Uiteraard hebben meerdere factoren hier invloed op. Zo is het formaat van het etiket van belang, maar ook het type etiket (b.v. voor een meerlaags etiket heb je meer materiaal nodig) en het soort materiaal. De volumes oefenen het meeste invloed uit op de drager. Hoe meer M² een drukkerij kan inkopen des te voordeliger zal het etiket per stuk worden. Er zijn heel veel verschillende soorten materialen beschikbaar om etiketten op te drukken zoals: papier, kunststof PE, kunststof PP, fluoricerend, & thermische materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Wanneer je niet precies weet welk materiaal geschikt is voor jou product of verpakking laat je dan adviseren door de etikettendrukkerij.

 

Tip: ‘’Hoe meer M² een drukkerij kan inkopen des te voordeliger het etiket per stuk zal zijn ‘’. Gaat u de etiketten regelmatig bestellen? Dan kan het voordeliger zijn in één keer een grotere oplage te bestellen.
 

Het aantal kleuren wat op de etiketten op rol gedrukt gaat worden           

Hoe meer kleuren, hoe duurder het etiket wordt. Het aantal kleuren heeft ongeveer 5% á  10% invloed op de totale kosten. Met onze conventionele druktechniek kunnen we tot en met 12 unieke PMS kleuren aanbieden. Het aantal unieke kleuren is van invloed op de kostprijs van het drukken. Via onze digitale druktechniek kunnen zijn we echter in staat  heel veel kleuren ‘’simuleren’’ ook wel full colour genoemd.  Uit de 4 basiskleuren CMYK (C= Cyaan, M= Magenta, Y= Yellow, K= Black) zijn we in staat nagenoeg alle kleurcombinaties te visualiseren. Aanvullend met groen, oranje & violet kunnen we meer dan 90% van het kleurenpalet bereiken. Een digitale druktechniek is dan ook in veel gevallen een stuk voordeliger. Ben je nog in de designfase en heb je inspiratie nodig wat betreft de kleurcombinaties op je etiket? Adobe color is een superhandige tool die jou helpt met het kiezen van een passende kleurcombinatie.

Wilt u zeker weten dat de kleuren op uw etiket ook digitaal gehaald kunnen worden zonder kwaliteitsverlies? Onze designstudio kan desgewenst een artworkcontrole voor uw etiketten uitvoeren.


 

Adobe - Color Scheme

De afwerking van de etiketten / stickers op rol 

Glansvernis, spotvernis, laminaat of een scratch- off laag? Ook qua afwerking van het etiket zijn er talloze mogelijkheden. Gemiddeld hebben deze 10% invloed op de totale kosten van het etiket. Hoe duurder de afwerking des te meer invloed het logischerwijs heeft op de totale kosten. Het kiezen van de juiste afwerking is vaak om een specifieke uitstraling te bereiken. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Zo geeft een vernislaag niet alleen een glanzend effect maar beschermt deze laag de inkt op het etiket zodat het niet gemakkelijk te verwijderen is.
 

Hoe worden de etiketten op rol verpakt?

Hier gaat het om de grootte van de rol, de kerndiameter en het aantal etiketten dat per rol mag worden aangeleverd. Globaal zal dit ongeveer 5% is van de totale kosten voor het maken van een etiket. Hoe groter de rollen mogen zijn of hoe meer etiketten op rol des te kleiner de invloed is op de totale kosten.
 

Het aantal uren dat nodig is om de etiketten te drukken       

Hier kijken we naar de tijd of het totale aantal uren dat nodig is om de order te produceren en verwerken tot deze op transport gaat. Naast alle materialistische zaken zal er ook een vakbekwame drukker de pers moeten instellen, de etiketten drukken en zorgen voor een goede na- controle.  Daarnaast dienen de etiketten gewikkeld te worden tot kleinere handzame rollen die geschikt zijn voor machinale etiketteerstraten. Gemiddeld liggen de kosten per order hiervoor tussen de 30% - 40%. Ook deze variabele is afhankelijk van verschillende factoren. Het totale volume, aantal verschillende designs of het gekozen product zijn van invloed op het totale aantal uren dat nodig is om de bestelling te kunnen produceren.
 

Een aantal tips wanneer je etiketten / stickers op rol gaat bestellen         

Hieronder volgen een aantal tools en tips die handig zijn wanneer je van plan bent etiketten of stickers op rol te gaan bestellen.

 • Communiceer de basisgegevens
  Het formaat, oplage, aantal kleuren & de afwerking. Wanneer je deze informatie volledig aanlevert is de offerte zo gemaakt.
 • Kies het gewenste etiket
  Zorg dat vooraf hebt nagedacht over de toepassing waarin je de etiketten op rol wilt gebruiken. De juiste etiketkeuze versnelt namelijk het proces.
 • Lever je designs/artwork tijdig aan
  Je ontwerpen kun je gemakkelijk & snel aanleveren volgens onze aanleverspecificaties.
 • Meerdere soorten etiketten/stickers tegelijk bestellen
  Bestel je periodiek etiketten in meerdere formaten? Probeer te bundelen door dezelfde formaten of materiaalsoorten tegelijk te bestellen. Zo kan de etikettendrukkerij efficiënter drukken en wordt de levertijd korter.

Heb je hulp nodig bij bovenstaande tools of wil je een uitgebreidere analyse? Neem dan contact met ons op.
 

Kosten vs. opbrengsten

Wat ik steeds vaker merk is dat bij het inkopen van drukwerk heel sterk naar de kosten wordt gekeken. Dit moet mijn inziens niet de allesbepalende factor zijn om iets wel of niet te laten drukken. Een zelfklevend etiket is immers bepalend voor de look & feel van je product. Het etiket is het eerste wat de consument ziet wanneer hij voor het winkelschap staat. Een goed gedrukt etiket zorgt voor een verhoogde pakkans en dus meer potentiële sales!

Het is ontzettend belangrijk om goed in kaart te hebben wie je doelgroep is en hoe je hem/haar kunt bereiken. Het inzetten van de juiste afbeelding of kleurcombinaties op je etiketten is dus essentieel. Indien je persoonlijk & deskundig advies wenst voor jou etiketten, of je wil samen met een professional brainstormen over een nieuw te ontwikkelen etiket, dan kunnen wij je hierin zeker bijstaan.

 

Tip: ‘’Staar je niet blind op de kosten wanneer je etiketten gaat bestellen. Een etiket is immers bepalend voor de look & feel van je product. Het etiket is het eerste wat de consument ziet in het winkelschap.  Stem daarom het etiket  goed af op de doelgroep die je wilt bereiken.’’De bovengenoemde cijfers zijn indicaties. Elk etiket is uniek en het is daarom onmogelijk om specifieke cijfers te kunnen presenteren. Alhoewel deze cijfers vrij algemeen zijn, hoop ik dat deze blog je inzicht geeft in de kostenstructuur voor het produceren van etiketten. Daarnaast wil ik transparantie bieden wat je allemaal tegenkomt als je etiketten gaat kopen.

Wil je graag advies ontvangen voor jouw etiketten of stickers? Neem dan contact op met één van onze specialisten >

 

Michael Janssens | Altrif Label

(Deze verdeling is een gemiddelde en kan een afwijking vertonen afhankelijk van het gekozen variabelen)

Meer lezen?