Gepersonaliseerde etiketten met variabele data printing

Etiketten Aanpassen aan je Doelgroep

Personaliseren = HOT! Als ik tegenwoordig door de supermarkt loop zie ik het steeds vaker voorbij komen. Een flesje drinken met je naam erop of een reep chocolade waarbij de merknaam is vervangen door een term die mijn stemming beschrijft. Meer en meer zie ik productverpakkingen voorbij komen waarbij op een slimme manier gebruik is gemaakt van variabele data printing. Waarom doen bedrijven dit? En wat levert het op?  

Elk etiket is uniek

Door het personaliseren van je productverpakking spelen marketeers heel handig in op de factor emotie in het koopproces. Bedrijven focussen zich steeds meer op de momenten waarop hun product met hun klant in contact komt. De emotionele lading die aan het product of merk hangt krijgt dus een grotere waarde. Dit benadruk je niet door het over alleen het uiterlijk of de (technische) functies te hebben. Met personalisatie zorg je ervoor dat als je langs het winkelschap loopt en naar het product kijkt dit meteen impact op je maakt. Doordat je bijvoorbeeld je eigen voornaam ineens ziet staan waar je het niet verwacht. Bedrijven spelen hiermee slim in op het gevoel van de consument. Coca cola is nog steeds heel succesvol met de ''Share a coke'' campagne. Zwitsal maakte het mogelijk om unieke flesjes met naam te bestellen via hun ''Maak je eigen Zwitsal etiket'' campagne.  Maar ook Snickers en Nutella maken allemaal gebruik van vergelijkbare campagnes waarbij gebruik is gemaakt van variabele data printing op hun etiketten en verpakkingen.

 

"Bedrijven focussen zich steeds meer op de momenten waarop ze met hun klant in contact komen"

Tegenwoordig is de persoonlijke benadering de trend op verpakkingsgebied. Het idee om consumenten zoals jij en ik op een unieke wijze te benaderen is niet nieuw. Noem maar eens een merk wat jou niet met een unieke actiecode naar hun website of app dirigeert. Deze code dien je vervolgens op een aantrekkelijke webpagina invullen om te bekijken of je een prijs hebt gewonnen. Waarschijnlijk komen nu, net als bij mij, de eerste herinneringen boven van bekende merken die deze acties hebben toegepast. Wanneer je deze week een rondje supermarkt doet moet je er maar eens op letten. De reden waarom bedrijven deze technieken toepassen? Het werkt! Waarschijnlijk heb je zelf ook weleens een code ingevuld in de hoop die ene hoofdprijs te winnen.

 

‘’Waarschijnlijk heb je zelf ook weleens een code ingevuld in de hoop die ene hoofdprijs te winnen’’
 

Variabele Data Printing

Hoe werkt deze techniek van personaliseren nu, want elk etiket bevat immers andere informatie? Dit werkt door het inzetten van variabele data printing. Wanneer je kiest om variabele data printing te gebruiken is het belangrijk om te weten dat het ontwerp van je etiket steeds gelijk dient te zijn. Op een vaste plaats binnen het ontwerp is het dan mogelijk om per etiket een andere numerieke of tekstuele combinatie te laten drukken. De bestanden met codes worden in de regel aangeleverd in een standaard spreadsheet bestand. Mocht je nog geen codes tot je beschikking hebben dan kunnen veel drukkerijen dit ook voor je uit handen nemen. Welke mogelijkheden heb je nu als je variabele data printing wilt inzetten? Je kunt hierbij denken aan:
 

  • Serienummers
  • Winacties
  • QR codes
  • Barcodes
  • Unieke productcodes; referentienummers
  • Namen, adressen, nummers
     

Voorbeelden van Variabele Data Printing

​Veelgebruikte toepassingen waar variabele data op wordt toegepast zijn coupon etiketten of booklet etiketten. Deze techniek zorgt ervoor dat elk etiket een uniek element bij zich draagt. Voor marketeers heeft het ook interessante voordelen. Immers voor elke code die op je website wordt ingevuld kun je relevante data verzamelen door adresgegevens te vragen. Hiermee kun je in de toekomst mailing of vervolgacties gerichter uitvoeren. Ook via Analytics tools krijg je inzicht hoeveel traffic en conversie je productactie heeft generereerd. 

 


Nieuwsgierig geworden?

Het personaliseren of uniek benaderen van de consument levert heel wat nieuwe mogelijkheden op voor de marketeers van nu. Immers persoonlijke aandacht werkt. Wel adviseer ik om vooraf goed na te denken wie en wat u met deze actie(s) wilt bereiken. Wanneer je een campagne aan het bedenken bent zoek je toch naar een stukje onderscheidend vermogen. Ik ben van mening dat je dit ook op andere manieren kunt genereren dan alleen het toevoegen van een naam op een etiket. Mocht u behoefte hebben aan meer informatie over variabele data printing of een sparringspartner wensen, dan wisselt Altrif Label hier graag over met u van gedachten.

 

Michael Janssens | Altrif Label b.v.

Meer lezen?