De 15 grafische termen die je moet kennen bij bestellen van etiketten!

Vakjargon in de Grafische markt

De grafische branche is een technische branche met haar eigen taal. Het kan dus zomaar dat u een term tegenkomt op een offerte of bevestiging waarvan u de betekenis niet weet. Doormiddel van deze blog willen wij alle onduidelijkheden weg nemen en zijn er enkele vak-termen uitgelicht. Na het lezen van deze blog zal u op de hoogte zijn van enkele belangrijke termen binnen de taal van de grafische branche! 

1. Cliché

Beelddrager dat via een fotomechanische weg is gemaakt. Door etsing worden de niet drukkende delen van het cliché weggehaald. Met het cliché worden kleuren overgebracht op het etiket. Door meerdere clichés over elkaar te drukken ontstaat de gewenste afbeelding.

 

2. Full-colour

Drukproces waarbij de kleuren opgebouwd worden uit de vier basis kleuren CMYK, met deze kleuren kunnen bijna alle kleuren nagebootst worden.

 

3. CMYK  

De vier basiskleuren waaruit een full-colour label is opgebouwd. CMYK bestaat uit de volgende kleuren:
- Cyaan ( combinatie van groen en blauw)
- Magenta ( combinatie van rood en blauw)
- Yellow ( combinatie van rood en groen)
- Key plate (zwart)

 

4. DTP

Desk Top Publishing is de algemene naam in de grafische industrie voor de opmaak-, layout-, en retoucheerwerkzaamheden.

 

5. Kerndiameter

De kern waarop uw rol etiketten wordt gewikkeld. De grootte van deze kern kan uit verschillende formaten bestaan. Deze zijn aangeduid in de term diameter. 

 

6. Kleuren basis

De kleuren welke op de basis van het etiket worden weergegeven. De basis is het deel van het etiket wat direct contact heeft met het product waarop het etiket bevestigd dient te worden. (de term kleuren basis wordt met name gebruikt bij meerlaagse etiketten)

 

7. PE materiaal

Polyethyleen, een kunststof materiaal wat zich kenmerkt door gangbaar te zijn op een flexibele ondergrond.

 

8. PET materiaal

Polyethyleentereftalaat, Een kunststof materiaal wat zich kenmerkt door zijn stug- & stevigheid en daarnaast de weerstand tegen zeer hoge temperaturen.

 

9. PP materiaal

Polypropyleen, Een kunststof materiaal wat zich kenmerkt door zijn stugheid en weerstand tegen hoge temperaturen. Nog een voordeel van polypropyleen is dat het volledig recyclebaar is en er geen gevaarlijke stoffen tijdens het recycleproces vrij komen.

 

10. PMS kleuren

Pantone Matching System, is een Amerikaans gestandaardiseerd kleursysteem, gebaseerd op een aantal basiskleuren, waaruit door menging veel nieuwe kleuren gemaakt kunnen worden. Doel van dit systeem is dat er wereldwijd dezelfde kleuren gehanteerd worden.

 

11. Radius

Radius betekent de mate waarin de hoek van het etiket is afgerond. 

 

12. Rolbreedte

De breedte van de rol (in mm) waarop de etiketten worden aangeleverd.

 

13. Rolwikkeling

De rolwikkeling bepaalt de plaatsing van het etiket op de rol, dit kan op 8 verschillende manieren. Denk hierbij aan een binnen- of buitenwikkeling, de richting en de leesbaarheid van het etiket. Voor een volledige uitleg klikt u hier

 

14. Stansmes

Met behulp van een stans wordt de gewenste vorm van het etiket uitgesneden uit het materiaal. Afhankelijk van onder meer de hardheid van het materiaal wat bewerkt moet worden en het product, gelden voor ieder stansmes bepaalde specificaties.

 

15.Vernis

Een transparante vloeistof (inkt) die over de inkt kan worden gedrukt (vernissen) om een matte, zijdeglans of hoogglanzende afwerking te krijgen. Wordt vaak toegepast om het drukwerk te beschermen tegen vette vingers of tegen smetten.

Hopelijk bent u nu meer op de hoogte van de verschillende grafische termen die u kunt tegenkomen tijdens het bestellen van etiketten. 

Meer lezen?