Materialen voor etiketten

Bepalend voor de uitstraling van uw product

 

Het materiaal van een etiket

Het materiaal van een etiket is belangrijker dan u zou denken. Etiketten zijn er logischerwijs in vele soorten en maten en bij de materialen hiervan is dit niet anders. Vaak bepaald het materiaal een belangrijk deel van de uitstraling van het etiket. Bijvoorbeeld een ambachtelijke look met ongestreken papier. 

Wij beschrijven de meest gebruikte materialen voor etiketten en hebben deze materialen vaak ook op voorraad. Mocht u speciale eisen hebben voor bijvoorbeeld: voedselcontact, vochtbestendigheid, unieke uitstraling etc. en bent u op zoek naar een specifiek materiaal? Neem dan zeker contact met ons op voor een advies op maat. Frequent wordt een specifiek materiaal ingekocht om aan de wensen van een klant te voldoen.
 

Let op: de omstandigheden waar geëtiketteerd wordt zijn van invloed welk materiaal voor uw etiket geschikt is. Etiketteert u in een vochtige omgeving of kan er vloeistof op uw etiket komen, dan is b.v. een kunststof materiaal geschikter dan papier.

De type materialen

Materiaal is globaal te splitsen tussen papier en kunststof. Beide hebben unieke eigenschappen en voordelen ten opzichte van elkaar. Zie hieronder de meest gebruikte materialen. Als laatste behandelen wij de onderliggende lijmen welke samen een zelfklevend etiket vormen.

 

Papier

Papier kan een hele mooie uitstraling geven aan uw etiket. Er zijn ondenkbare aantallen variaties mogelijk, ook zonder al teveel kosten te hoeven maken. Het voordeel van papier is dat er veel opties zijn voor uw etiket. Nadelig is het feit dat papier slecht tegen vocht kan en relatief snel kan scheuren. Hieronder een gereduceerde opsomming van de meest gebruikte opties. Achter de materialen zie u afkortingen om u meer inzicht te verschaffen. FSC = FSC-versie van het materiaal mogelijk, Thermo transfer = inprintbaar met een printlint, FC = full colour te bedrukken, Thermo direct = in te printen volgens thermo direct methode. 

 • Papier Coated

Dit is een type papier met een extra laag coating die is aangebracht die een glanzend effect creëert. Dit materiaal wordt vaak ingezet bij een kleurbedrukking. De extra coating geeft een betere hechting van de inkten op het papier. (FSC, Thermo transfer, FC)

 • Papier Un-coated

Dit papier is niet afgewerkt met een coating, waardoor een mattere uitstraling het resultaat is. Dit papier wordt dan veel ingezet voor één kleur zwart bedrukking. Deze etiketten kom je veelal tegen in de logistieke sector waar alleen barcodes noodzakelijk zijn. (FSC, Thermo transfer)

 • Gemetalliseerd Papier

Dit papieren materiaal is uniek doordat het een metallic-look heeft. Dit papier kan gewoon full colour bedrukt worden. Dit materiaal wordt vaak gebruikt om een glimmend effect aan een etiket te geven. Bv. bij metallic look etiketten. Een economische alternatief t.o.v. drukken met metaalinkten. (FC)

 • Thermo Top Papier

Nadat een etiket is gedrukt kan deze daarna ingeprint worden. Dit gebeurd vaak bij de klant zelf op verschillende manieren. Met Thermo top materiaal kunt u met een printer door middel van warmte het etiket inprinten. Het ingeprinte deel blijft voor een lange tijd zichtbaar op het etiket. Dit materiaal wordt veel ingezet in de logistieke sector. De termijn van de zichtbaarheid is afhankelijk van het contact met UV. (FSC, FC, Thermo direct)

 • Thermo Eco Papier

Via warmte kan een kassa/weegschaal/printer een afdruk achterlaten op een etiket voor bv. op fruit. Deze afdruk zal niet lang zichtbaar blijven. Dit is vaak ook niet nodig voor deze toepassing. Denk aan een kassaticket of weegschaaletiket. De termijn van de zichtbaarheid is afhankelijk van het contact met UV.  (FSC, FC, Thermo direct)

 • Opaak Papier

Indien een etiket iets 100% moet bedekken kunt u een opaak materiaal gebruiken. Dit wordt ook wel coverall papier genoemd. Dit papier is niet doorschijnend en wordt ingezet wanneer het etiket foutieve of verouderde informatie moet afdekken. (FSC, FC, Thermo transfer)

 • Wet Strength Papier

Dit papier is vochtbestendiger in samenvoeging met de juiste lijm laag. Dit materiaal word veelal ingezet voor bieretiketten. Hiermee kunt u een ambachtelijke uitstraling aan het etiket behouden en deze beschermen tegen vocht. (FSC, FC)

 • Speciaal papier

Buiten de hierboven genoemde papieren hebben we nog een ruim scala aan bijzondere soorten. Denk hier aan een perkamentachtige papiersoorten of materialen met een craft-uitstraling. Graag informeren onze experts u over de mogelijkheden hierin. (FSC, Thermo transfer, FC)

papier-etiketten-laten-drukken-uitstraling.png

 

Kunststof

De synthetische producten kenmerken zich doordat deze bij uitstek geschikt zijn om op allerlei moeilijke oppervlaktes te laten hechten. Dit komt veelal door het feit dat men deze producten een stuk dunner kan maken dan men met papier kan. Synthetische producten zijn bij uitstek geschikt om in de olie, cosmetische en industriële branche te gebruiken. Andere algemene kenmerken van kunststoffen producten zijn bij uitstek vuilafstotend, vochtbestendig, zeewater bestendig en over een goede UV weerbarbaarheid beschikt. Hieronder een gereduceerde opsomming. Ook hier staan er weer afkortingen achter de materialen om de toepasbaarheid aan te geven. 

 • PE White Kunststof

Dit witte materiaal is (redelijk) elastisch en heeft een lage temperatuur bestendigheid. Binnen de kunststof groep is dit het minst kostbare materiaal voor een etiket. (FC, Thermo transfer)

 • PE Clear Kunststof

Dit transparante materiaal is (redelijk) elastisch en heeft een lage temperatuur bestendigheid. Binnen de kunststof groep is dit het minst kostbare materiaal. Er zijn verscheidene degradaties in transparantie mogelijk. (FC)

 • PP White Kunststof

Dit witte materiaal is bijna niet elastisch en heeft een betere temperatuur bestendigheid. Hierdoor is het een kostbaarder materiaal dan PE. (FC, Thermo transfer)

 • PP Clear Kunststof

Dit transparante materiaal is bijna niet elastisch en heeft een betere temperatuur bestendigheid. Deze is ook helderder/transparanter als PE Clear. Hierdoor is het een kostbaarder materiaal dan PE. Er zijn verscheidene degradaties in transparantie mogelijk. (FC)

 • PET White Kunststof

Deze kunststof is rekvast (niet elastisch) en het hoogst temperatuur bestendigd. Ook is dit recyclebaar en wordt dit vaak in combinatie/nog op de PET flessen mee gerecycled. Deze is tevens in transparanter versie te verkrijgen (FC)

 • Metallic Kunststof

Zowel PE, PP als PET kunststoffen zijn verkrijgbaar in Metallic look uitstralingen. (FC)

 • Opaak Kunststof

Ook wel coverall kunststof genoemd. Dit kunststof is niet doorschijnend en wordt ingezet wanneer het etiket foutieve of verouderde informatie moet afdekken. Dit is zowel te verkrijgen in PE, PP en PET. (FC)

 • Tamper evident kunststof

Dit zijn materialen welke worden ingezet voor productbeveiliging. Gedetailleerde vragen omtrent beveiligingsetiketten beantwoorden wij graag voor u.

Lijm

Sterk gerelateerd aan het materiaal voor een etiket is de lijm waarmee deze moet hechten. Etiketten kunnen op allerlei verschillende oppervlaktes worden geplakt. Dit is van invloed op de lijm die gekozen moet worden. Ook hier geldt weer, advies op maat is de beste oplossing voor uw product.

 • Acryl lijm: deze lijm is gebaseerd op waterbasis
 • Hotmelt lijm: deze lijm is gebaseerd op rubberbasis
 • Solvent: deze lijm is gebaseerd op oplosmiddelen/chemicaliën


Al deze lijmen zijn verkrijgbaar in permanente of semipermanente vormen. Tevens zijn er een mogelijkheden met removable en ultra removable

Advies op maat

Mocht naar aanleiding van deze informatie nog verdere vragen hebben kunt u ons altijd vrijblijvend contactern. 

Direct contact  Bel mij terug