RFID etiketten: Alle ins & outs over het gebruik van RFID op etiketten

RFID, deze term kan u de afgelopen paar jaar bijna niet zijn ontgaan! Er zijn steeds meer organisaties die geïnteresseerd zijn in de RFID technologie. Ook wij merken dit, regelmatig ontvangen wij aanvragen waarin wordt gevraagd naar informatie en mogelijkheden van de RDIF labels/etiketten. In dit blog gaan we een stapje terug: Wat betekend RFID nu eigenlijk?, welke mogelijkheden en  toepassingen heeft deze technologie?, en wat is eigenlijk het verschil tussen NFC en RFID?

RFID Chip Betekenis en Toepassing

RFID staat voor radio frequency identification, de letterlijke vertaling: identificatie van radio golven. RFID etiketten bevatten geen barcode maar een chip. De gewenste informatie kan worden opgeslagen op deze microchip en wordt door middel van elektromagnetische golven overgedragen aan een leesapparaat. Zo kunnen de RFID chips via een grotere afstand worden gescand en gevolgd.


 

 

De Opbouw van een RFID Etiket/Systeem

Een RFID bestaat in het algemeen altijd uit 3 onderdelen, de RFID-tag, de RFID-reader en een middleware oplossing (een systeem om RFID data te verwerken). Hoeveel er kan worden opgeslagen op de RFID chip is afhankelijk van het gekozen dataformaat en de beschikbare geheugencapaciteit. Het is mogelijk dat een chip alleen leesbaar is, of dat de chip zowel uitgelezen kan worden maar waar ook informatie aan kan worden toegevoegd of verwijderd kan worden.
 

 


 

De Voordelen van RFID Techniek

 • Tijdbesparing  door de mogelijkheid van het uitlezen van honderden etiketten tegelijk (bulkreading)
 • De data op een RFID etiket is te beveiligen met een wachtwoord en indien nodig te herschrijven
 • Het is mogelijk om zelf data op het etiket te plaatsen
 • De RFID tag bevat alle relevante informatie, een barcode bevat niet meer dan alleen alfanumerieke informatie
 • Flexibel in vorm en afmeting
 • Het etiket hoeft niet zichtbaar te zijn om uit te lezen en werkt daarnaast ook prima in zware of vuile omstandigheden
 • Kan een grote efficiencyslag opleveren m.b.t logistieke processen
 • Elk RFID etiket is te identificeren doormiddel van een unieke code
   

Branches waarin RFID Etiketten worden Gebruikt

 • Logistieke toepassing (bijvoorbeeld: het volgen van waardevolle goederen en verpakkingen)
 • Retail industrie (bijvoorbeeld: voorraadbeheer, diefstalpreventie & aanvulproces)
   

RFID voor de Marketeer

Naast de primaire functies kunnen er ook vele unieke gegevens worden verzameld door middel van het RFID etiket. Denk  aan gegevens van uw marketingcommunicatiedoelgroep. Daarnaast kan het gedrag van de bezoekers in een winkel worden geregistreerd. Door de artikelen te voorzien van een RFID etiket en bijvoorbeeld een klantenkaart uit te rusten met een chip, kan elk bezoek aan de winkel worden geregistreerd. Door in de winkel RFID lezers te plaatsen kan ook het loopgedrag en het bezoekduur worden bijgehouden.
 

NFC of RFID, wat is het Verschil?

Waar een RFID etiket vaak wordt gebruikt voor logistieke toepassingen worden NFC etiketten gebruikt voor van allerlei soorten toepassingen. Een RFID lezer of antenne registreert een tag binnen het bereik van maximaal 100 meter. Het verschil met een NFC etiket is dat de chip maar een bereik heeft van enkele centimeters. Door deze reden wordt een NFC chip vaak gebruikt voor privé zaken zoals identificaties en betalingen.

 

Met deze informatie hoop ik dat u een stuk meer te weten gekomen naar de werking van RFID etiketten en welke voordelen de etiketten kunnen hebben! Naast het feit dat wij de etiketten leveren met uw gewenste opdruk is het fijn om ook de achtergrond van deze slimme etiketten te weten. Ontvangt u graag meer advies over RFID etiketten voor uw product? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

 

 

Michael Janssens | Altrif Label

Meer lezen?