Een QR code op je etiket. 
Alle Do's en Don'ts in één overzicht

QR Etiketten / Labels of Stickers

QR codes op een etiket. Er is veel gezegd of geschreven, feit is dat we nog steeds regelmatig zien dat QR codes op etiketten worden verwerkt. Vanuit onze klanten krijgen we met enige regelmaat vragen over hoe QR codes te gebruiken op een zelfklevend etiket. Want waar moet je op letten als je een QR code op je etiket drukt? En wat kun je allemaal met de QR code? In deze blog ga ik dieper in op het gebruik van de QR stickers.    

Geïnteresseerd? 

Neem vrijblijvend contact met ons op. 

 

Contact

Het verschil tussen een QR code en een barcode 

Één van de grootste voordelen van een QR code ten opzichte van een barcode is dat je deze kunt scannen vanuit verschillende hoeken. Waar je een barcode alleen met een vooraanzicht kunt scannen is het mogelijk om een QR code vanuit diverse posities uit te lezen. Dit komt door de drie positie detectievlakken in de code. Ook als een QR code beschadigd is kun je deze blijven uitlezen. Na het uitlezen van de code dien je geen extra handelingen uit te voeren. Je wordt direct doorgestuurd naar de gewenste content.

 

qr-code-vs-bar-code.png

 

 

 

 Barcode vs. een QR-code voor b.v. op een sticker

 

Een QR code plaatsen op je etiket

Het etiket op uw verpakking dient in veel gevallen als informatiedrager. Op elk etiket is het kader met daarin alle ingrediënten, voedingswaarden en herkomt bekend. Dankzij de QR code kun je veel meer dan alleen statische informatie geven. De QR code geeft je de mogelijkheid om van je verpakking een interactieve verkooptool te maken. Of je kunt deze code gebruiken als extra tool om storytelling over je product toe te passen.

 

Formaat van de QR code    

Let op wanneer je met QR codes op je etiketten gaat werken dat je denkt aan de grootte. Vaak is er al niet heel veel ruimte beschikbaar naast alle verplichte informatie. De minimale afmeting op papier is 1,5 x 1,5 cm. Sommige camera’s in telefoons kunnen kleinere QR’s wel aan, maar dan bereik je een groot deel van je doelgroep niet. Let wel, de grote van je QR is afhankelijk van de hoeveelheid ‘informatie’ die je erin stopt. Bij 1,5 x 1,5 cm maak dan gebruik van een korte URL (link).

''Je hebt tevens de mogelijkheid om je QR code van een eigen design te voorzien. Zo kun je kleuren, logo’s invoegen. Dit is vanuit de vormgeving en het communicatieoogpunt zeker interessant. Let wel op dat, als je dit gaat doen je de QR code uitvoerig test''.

 

Zorg voor een contrast tussen de QR code en je etiket 

Online is er de mogelijkheid om zelf (gratis) je QR codes te genereren. Je krijgt dan de traditionele zwarte blokken zoals je deze in veel gevallen ziet. Je hebt tevens de  mogelijkheid om je QR code van een eigen design te voorzien. Zo kun je kleuren, logo’s invoegen. Dit is vanuit de vormgeving en het communicatieoogpunt zeker interessant. Let wel op dat, als je dit gaat doen je de QR code uitvoerig test. Sommige telefoons hebben namelijk moeite met het herkennen van custom made QR codes. Zorg er daarom voor dat je voldoende contrast hebt tussen je etiket en de QR code. Bij wat donkerdere kleuren is een rasterwaarde van maximaal 15% aan te bevelen. Erg lichte kleuren voor de code zijn ook af te raden.       

 

contrast-in-qrcodes-en-kleur.jpg

 

Wat kun je met een QR code?

Nu zie je QR codes op allerlei producten verschijnen. Maar wat kun je nu precies met deze code? Regelmatig zie ik dat de QR codes verwijzen naar een homepagina van een website. Maar er is veel meer mogelijk dan dat. Zo kun je bijvoorbeeld:

  •  Een kort filmpje plaatsen waarin het product op een aantrekkelijke wijze wordt getoond/ uitgelegd.
  •  Een foto collage plaatsen
  •  Het tonen van een bedrijf of product video
  •  Een aanbieding uit een advertentie extra benadrukken
  •  Een product of dienst aanbieden tegen exclusieve korting die achter de QR code hangt
  •  Een verwijzing naar een webpagina met exclusieve productinformatie
  •  Een verwijzing waar klanten je product kunnen aanbevelen of aanbevelingen van andere kunnen bekijken
  •  Een verwijziging naar nieuwe producten of dienstverlening van je bedrijf

 

Conclusie

De QR code opent heel wat mogelijkheden om uw etiket meer te laten zijn dan alleen een informatiedrager. Het genereren en printen van een QR code op het etiket kunnen wij volledig voor u verzorgenIk ben van mening dat het gebruik van deze codes zeker toegevoegde waarde kan bieden. Wel moet je goed nadenken in welke vorm je deze QR code wil gaan gebruiken en welke toegevoegde waarde je gaat bieden voor de eindgebruiker. Ik adviseer dan ook om de QR code altijd te testen op verschillende apparaten zodat het maximale effect kan worden bereikt.

Contact Altrif Label  Offerte

Meer lezen?