Etiketten op Fruit, hoe zit dat eigenlijk?

Over voedselveligheid en etiketten

Fruit Etiketten

Je ziet ze waarschijnlijk elke week in de supermarkt, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Stickers voor op groenten of fruit. Vooral het verhaal voedselveiligheid is belangrijk bij dit type etiketten. Lees in ons nieuwste blog artikel meer over etiketten op fruit en waar je allemaal aan moet denken. 

"Even Appels met Peren Vergelijken"


Fruit etiketten typeren zichzelf door hun specifieke toepassing op fruit en  verschillen verder niet veel van reguliere enkellaagse etiketten. Fruit etiketten worden toegepast op verschillende soorten voedingsproducten. Enkele voorbeelden van fruit die u waarschijnlijk in de supermarkt tegen bent gekomen zijn etiketten voor: appels, peren, mango’s, bananen, meloenen, kokosnoten en nog veel meer. Naast dat deze etiketten veel worden gebruikt op fruit, zijn deze natuurlijk ook toepasbaar op groente. Groente etiketten hebben dezelfde vereisten als fruit etiketten.

Over Fruit Etiketten

Het verschil tussen deze etiketten en reguliere stickers zijn met name de voedselveiligheidseisen. Deze wettelijke vereisten voor fruit hebben voornamelijk te maken met veiligheid voor de consument. Fruit etiketten kunnen verschillen qua toepassing per type fruit waar de schil wel of niet eetbaar is. Bijvoorbeeld bij appels ten opzichte van bananen. Maar ook delicaat fruit met een zachtere schil kan voorzien worden van een etiket. Veelal wordt het etiket direct op de schil van het fruit geplakt. Deze etiketten zijn weer bedrukt met inkten die natuurlijk niet op het fruit mogen komen. Daarnaast is er de lijm van een etiket wat belangrijk is voor de hechting én de veiligheid. Zo heeft een kokosnoot een moeilijkere schil dan een appel of een zachte perzik, en de lijm mag natuurlijk niet achterblijven op het fruit zodra iemand het etiketje verwijderd.
 

Een fruit etiket bevat vaak de volgende onderdelen:

  • Naam van het merk
  • Logo + huisstijl van het merk
  • Afbeelding(en)
  • Barcode(s)
  • Land van herkomst
  • Promotionele informatie

fruitmix-fruitetiketten.jpg

Veiligheid & Fruit stickers

De kunst van fruit etiketten is de voedselveiligheid en een bekende term hierbij is Migratie. Migratie betekend dat er bestanddelen van het etiket op/in het product komen. Dit moet zoveel mogelijk worden tegengegaan. Altrif Label produceert haar fruit etiketten daarom met lage migratie inkten. Dit betekend dat er geen giftige of schadelijke inkten worden gebruikt bij de productie. Daarnaast brengen wij geen extra vernislaag aan op het etiket omdat deze eventueel minder veilige stoffen kunnen bevatten. Als laatste is er nog het materiaal waar op gedrukt wordt. Alle materialen die wij gebruiken voor fruit etiketten voldoen aan de Europese regelgeving, en zijn daarmee geschikt om toe te passen op voedingsproducten (EU Vordering No 1935/2004).

Indien u benieuwd bent naar de specifieke wettelijke eisen voor uw product kunt u ons hiervoor contacteren. Wij helpen u graag.

Tip

Naast fruit of groente etiketten zijn er natuurlijk nog andere verpakkingen voor voeding. Denkt u bijvoorbeeld eens aan de verpakkingen van gesneden of los fruit, of de kartonnen doosjes waar deze vruchten in worden verkocht. Altrif Label kan u als totaal aanbieder helpen met al deze producten speciaal voor de voedingsmarkt. 

 De schil van een appel wordt vaak gegeten. De sticker moet dus makkelijk te verwijderen zijn en geen lijmresten achterlaten. 

De schil van een banaan wordt weggegooid. Maar deze is weer verschillend ten opzichte van een appel.

Moeilijk oppervlak door de schil van de kokosnoot. Een goede hechting is hier van belang.

Meer lezen?

 

Binnen Altrif Label zijn we eigenwijs, werken we hard en voel je het familiaire nog regelmatig terugkomen in onze werkwijze. Ik zit weleens in vergaderingen en dan blijkt hoe we ons in sommige gevallen in bochten wringen om onze klant tevreden te stellen.

Volgende

Diversiteit, snelle levertijden en creatieve oplossingen zijn de kernwoorden voor de drankensector. De afgelopen maand heeft Altrif Label kennis mogen maken met 3 zeer bijzondere spelers in deze markt namelijk: Brouwerij Kees, Goodsack Gin en Stadsbrouwerij Radboud!

Volgende