Etiketteermachines en Etiketteren

Het zo efficiënt mogelijk aanbrengen van etiketten.

Etiketteermachines

Nadat u een geschikt etiket voor uw product heeft gevonden moet u logischerwijs ook nadenken over de manier van aanbrengen. Een etiket is belangrijk voor uw product en toont de consument de informatie die u wilt. Een veelgebruikte toepassing voor kleinere oplages van etiketten is om dit handmatig te doen. Maar vanaf een bepaald aantal etiketten wordt het voordeliger én gemakkelijker om etiketten machinaal te gaan verwerken. Lees in dit artikel meer over de verschillen van etiketteren en etiketteermachines.

Meer informatie nodig?

Neem contact met ons op voor een advies op maat. 

Contact met een specialist

Etiketteren: handmatig versus machinaal

Bij Altrif Label hebben wij dagelijks contact met vele verschillende bedrijven. Vaak worden wij benaderd door start-ups en bedrijven met een etiketaanvraag. Omdat wij hen graag helpen, voorzien wij van een advies op maat. In bijna elk gesprek komt het etiketteren van etiketten aan bod. Het is zelfs een van onze standaardvragen om een etiketaanvraag zo goed mogelijk te verwerken.

“Wat is de beste manier om etiketten op mijn product of verpakking aan te brengen?“

Handmatig etiketteren
Voor de kleine oplages wordt veelal handmatig geëtiketteerd. Het voordeel hiervan is dat er geen etiketteermachine gekocht hoeft te worden. Het nadeel zit hem in het precies en uniform aanbrengen van de etiketten op de producten, en de tijdsinvestering (manuren). Ook kan het etiket en/of product niet te complex van vorm zijn om bobbels of scheef etiketteren te voorkomen. Voor deze manier van etiketteren zijn handmatige etiketteerapparaten en etiketteerdispensers beschikbaar. Deze zorgen ervoor dat het handmatig etiketteren zo gemakkelijk mogelijk verloopt.

 

Machinaal etiketteren
Zodra een bedrijf vaker etiketten bij ons bestelt of grotere oplages afneemt, komt de afweging voor het machinaal etiketteren naar voren. Het voordeel van machinaal etiketteren is dat het vele malen sneller gaat dan etiketteren met de hand. Daarnaast kost het ook minder tijd gezien de machine, na  de juiste instellingen, gewoon zijn werk doet. Een nadeel is dat een etiketteermachine een investering van de klant vergt. Altrif Label adviseert u graag over de beste manier van etiketteren, voor uw product.

etiketteermachine-twist-etipack.jpg

Manieren van etiketteren en etiketteermachines

Kijkende naar de mogelijkheden van etiketteren, zijn er vele opties. Elk type product heeft een ander type etiket en daarmee ook een (iets) andere manier van aanbrengen. Zo kan een product simpel voorzien worden van een etiket aan één zijde, bijvoorbeeld aan de bovenkant bij een bakje of doosje. Er zijn ook producten waar bijvoorbeeld een etiket rondom wordt aangebracht met een gedeeltelijke overlap (peel & reseal), zoals bijvoorbeeld bij blikjes of flesjes. Bij handmatig etiketteren hoeft u niet te letten op de vorm van uw product of etiket. Bij machinaal etiketteren zeker wel.

Om een keuze te kunnen maken welke machine voor u geschikt is, zijn de volgende vragen belangrijk:  

  • Wat is de vorm van uw product?
  • Hoeveel etiketten komen op het product?
  • Wat zijn de afmetingen van de etiketten?
  • Hoeveel etiketten worden geëtiketteerd?
  • Wat is de gewenste etiketteersnelheid?

 

etiketteermachine-etipack-2.jpg

Type etiketteermachines:

  • Bovenop / onderop etiketteren

Een machine die specifiek ingesteld staat om een etiket aan de bovenkant of onderkant van uw product aan te brengen. De machine wordt zo ingesteld dat deze perfect aansluit op uw product.

  • Rondom etiketteren

Noodzakelijk voor producten waar één etiket rond het product wordt gewikkeld. Er zijn zowel machines voor het etiketteren van staande producten, zoals flessen bier, als voor liggende producten, zoals kitspuiten.

  • Dubbelzijdig etiketteren

Krijgt uw product twee etiketten? Bijvoorbeeld aan de voor- en achterkant, of boven- en onderkant? Dan kan een machine deze tegelijkertijd aanbrengen. Dat is dubbelzijdig etiketteren van uw producten in een run.

  • Vlak etiketteren

Een machine speciaal ingericht om platte producten, zoals kaarten, enveloppen etc. te kunnen etiketteren. Ook andere aparte vormen zijn geen probleem voor het etiketteren. Het gaat hier om de instelmogelijkheden van de machine.

  • Speciaal etiketteren

De aparte toepassingen. Bijvoorbeeld een machine voor het aanbrengen van loshangende etiketten op een product. Denk aan een nekhanger om een wijnfles etc.

 

Standaardoplossingen of maatwerk

Er zijn veel standaardoplossingen op het gebied van etiketteren. Veel producten kunnen geëtiketteerd worden met bestaande toepassingen. Al onze etiketten hebben een machine die deze kunnen aanbrengen. Dat kunnen sluitzegels, nekhangers, meerlaagse of wrap-around etiketten zijn. Daarnaast is het een specialiteit om mee te denken voor een specifieke oplossing per product.

Wij kunnen u voorzien van een advies voor uw toepassing. Zo weet u zeker dat u een geschikte machine met de juiste instellingen krijgt. Van grote tot kleine machines, de mogelijkheden zijn eindeloos. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over etiketteermachines.

 

Andere lazen ook: